De 6 stappen - een toelichting - Scriptielokaal


Scriptielokaal



De 6 stappen – een toelichting

Slim Beginnen, Snel Klaar

Extra toelichting bij het Stappenplan Slim Beginnen, Snel Klaar

 

Download hier het Stappenplan

 

 

Het Stappenplan heb je gedownload. Nu nog ermee aan de slag :-)

Om ervoor te zorgen dat het plan voor je gaat werken heb ik een uitgebreidere toelichting voor je. Alles om je in de flow te krijgen natuurlijk.

Hoe begin jij?

Ben je het type dat haar/zijn laptop openklapt en begint waar de cursor staat te knipperen? Heb je een plan, of is het meer een kwestie van hopen dat het goed komt?Veel studenten ‘moeten’ eerst van alles. Een opgeruimde werkplek, een schoon huis, de was gevouwen in de kast, dat soort dingen. Allemaal prima, maar in de kern vooral een vorm van uitstel.Het draait om beginnen en vooral doen. Maak het niet te zwaar. Schuif de boel aan de kant. Maak ruimte voor post-its, een notitieboek, een pen, je laptop en misschien wat literatuur die je vandaag nodig hebt. Poetsen mag later.Ben jij juist het type dat prima kan beginnen, maar altijd het gevoel heeft dat het niet genoeg is en dus maar door blijft gaan? Ga ook dan aan de slag met het plan. Aan het eind kom ik hier op terug.

Maak een plan(netje)

Maak een plannetje en begin. Het doel: maak het jezelf makkelijk. Waarom wil je dat? Zodat je resultaten gaat zien. Zelfs als je per dag weinig tijd hebt.

Onderstaande nam ik live op in de Facebookgroep tijdens de Scriptie Challenge van september 2020. De stappen nummerde ik toen nog net iets anders dan in het plan dat ik jou gisteren stuurde. Het proces komt op het zelfde neer.

(een geschreven toelichting vind je na de video)

Mootjes hakken

Hak je scriptie in mootjes

Beginnen wordt een stuk makkelijker, als de taak klein is. Daarom neem je eerst de tijd om het stuk waaraan je wilt schrijven, in stukken te hakken. Net zo lang tot je het gevoel hebt dat die stukjes bijna belachelijk klein zijn, en dan misschien nog kleiner.  Hoe je dat doet? Met pen op papier. Laat het schermwerk achterwege.Je maakt een trechter.

    Aan welk deel van je scriptie werk je vandaag? (bijv H1)

    • Uit welke onderdelen bestaat dat deel? (bijv. inleiding, aanleiding, probleemanalyse, probleemstelling, etc)
Welke onderwerpen komen per onderdeel aan bod?
Random voorbeeld:
        • aanleiding:
          • opdrachtgever,
            • organisatie
            • organigram
            • kerntaken
          • klantsegment
        • ….
        • probleemanalyse
          • managementprobleem
          • kennisprobleem
        • probleemstelling

Worden de vertakkingen te groot (grote kans), dan ga je je beperken. Je werkt dan misschien 1 of 2 takken uit. De eerste keer kost dit misschien wat meer tijd, maar uiteindelijk gaat dit je steeds makkelijker af.TIP 1: Handig om hierbij de post-its te gebruiken, dan kun je schuiven, zonder krassen. Maak er naderhand een foto van.TIP 2: Voor de structuurzoekers onder ons: zie hier een een structuur ontstaan. Een gouden combinatie met je inhoudsopgave ;-)

Bepaal welke mootjes hapklaar zijn

Kun je met een of meer van de onderwerpen uit de onderste laag van de trechter meteen aan de slag? Daar bedoel ik mee dat je precies weet wat je te doen staat. Als dat zo is, top!Als niet, dan hak je het onderwerp in nog kleinere stukjes of taken.Bij taken kun je denken aan: bijpassende bron zoeken, opdrachtgever mailen om het organigram op te vragen, diagram maken, zoektermen vaststellen, jurisprudentie raadplegen, bronnen vergelijken, bronnen samenvatten etc.Valt het je op dat het er veel meer te doen is dan alleen het schrijven?

Besluit welke mootjes eraan gaan

Besluit welk(e) onderwerp(en) uit de onderste laag van de trechter je vandaag aanpakt. De volgorde is niet zo belangrijk. Van belang is wel dat je realistisch bent. Je moet echt zeker weten dat je plan haalbaar is qua tijd en omvang.  Dus heb je vandaag een uurtje tijd. Kies dan één mootje waarvan je verwacht dat het in 20 minuten te doen moet zijn. Optimisten als we zijn, onderschatten we vaak hoeveel tijd iets kost. Dat kun je maar beter voor zijn.Het voelt gewoon veel lekkerder als je een doel haalt – zelfs al was het super klein. Als blijkt dat je nog tijd over hebt, kun je er altijd nog een kleintje bij pakken.Heb je vandaag de hele dag de tijd? Ook dan: hou het klein. Kies bijvoorbeeld 2 of 3 mootjes voor de ochtend, waarvan je eigenlijk denkt dat het voor de koffie klaar zou kunnen zijn. Weer: liever eerder klaar, en extra doen, dan die teleurstelling als iets niet is gelukt. In de middag doe je hetzelfde. Hou rekening met jouw ritme (after-lunchdip).Deze stap begon met het woord ‘besluit’. Je maakt een commitment aan jezelf (of iemand anders, als dat je helpt: in de Facebook groep bijvoorbeeld). Tegelijkertijd maak je je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk, om je er ook aan te kunnen houden (accountability).

Dubbel check: is jouw plan realistisch?

Om in een flow te komen en vertrouwen op te bouwen voor het schrijven van je scriptie is het belangrijk dat je positieve ervaringen gaat opdoen.Misschien ken je het wel, dat je een avond enorm hebt zitten knallen. Het liep als een trein. Hehe, eindelijk, denk je nog. Dit vasthouden. De volgende dag lukt het vervolgens voor geen meter. Niet vooruit de branden. De euforie van de dag ervoor slaat om in een algehele malaise: ik kan het gewoon niet. Netflix.Dat willen we voorkomen. Daarom deze dubbel check: is de planning voor vandaag realistisch? Heb je het jezelf makkelijk genoeg gemaakt? Zo niet, pas dan je plan aan.

Ploeter awareness

Het kan gebeuren dat je vol goede moed aan de slag gaat en op een bepaald moment toch niet verder lijkt te komen. Je bent aan het ploeteren. Alarm!In stap 5 bepaal je voor jezelf wat je dan doet – en nee, Netflix is niet het antwoord ;-)Misschien is het dan tijd om even de deur uit te stappen voor wat frisse lucht, een luchtgitaarconcert, yoga, wat dan ook, zolang er maar geen scherm aan te pas komt. Of spreek met een buddy af, dat je hem/haar belt. Hardop denken geeft overzicht.

Aan het werk

Mootjes wegwerken. Stap voor stap. De stapjes kunnen niet klein genoeg zijn.Ooit leerde ik bij de hardlooptraining dat het, wanneer je een heuvel op loopt, veel efficiënter is om kleine stappen te zetten. Alsof je een trap op loopt. Dat lijkt contra-productief – de berg duurt alleen maar langer voor je gevoel. Uiteindelijk zie je dat lopers die met grote passen de berg op sprinten veel meer energie kwijt zijn. Een klein heuveltje lukt nog wel. Een berg nemen op die manier? Niet te doen.

Dit voorjaar was ik in Zuid-Limburg. Ik kan je vertellen, met de fiets werkt het precies zo. Stoer op een zwaar verzet de Cauberg op hou je misschien vol tot halverwege (zeg maar ter hoogte van de begraafplaats – zou het toeval zijn?). Trappen in een belachelijk lage versnelling voelt een beetje suf, maar brengt zelfs een ongetrainde fietser boven.

We maken dus een plan(netje) met kleine stappen.

 

TIP: Begin ieder nieuw onderdeeltje in een leeg document. Dat voorkomt eindeloos teruglezen. Op dit moment hou je je alleen bezig met dit stuk. Is het klaar, dan plak je het in je scriptie. Je opent een nieuw document en start met het volgende stuk. Enz. enz.

Andrina Sol

Opdracht: bouw jouw eigen post-it wall
  • Uit welke onderdelen bestaat jouw scriptie of opdracht? Bepaal de grote lijnen (op hoofdstukniveau). Check daarvoor ook de Afstudeerhandleiding (of welke naam het document bij jouw opleiding heeft gekregen). Elk hoofdstuk krijgt een post-it.
  • Aan welk deel werk je? Hak dat deel in mootjes. Van groot naar steeds kleiner. En dan nog kleiner. En dan nog kleiner. Onthoud: een mootje kan bijvoorbeeld een alinea zijn, waaronder taken kunnen hangen zoals bron zoeken, relevante passage in eigen woorden zetten, opnemen in de alinea etc. Elk mootje/taak krijgt een eigen post-it.
  • Heb je dat gedaan? Dan is het tijd om met een mootje aan te slag te gaan. Welke bepaal jij :-)

 

Andrina Sol

Doe het samen

Alle tips in je opgenomen en helemaal klaar om te beginnen? Maak het jezelf nog makkelijker. In het online studiesessies vind je een stok achter de deur. Dagelijks aan de slag met een groep medestrijders. Working Apart Together noemen we dat. Alle afleiding uit, volle focus op de scriptie. Dat werkt als een malle.

 

Nog geen lid? Check dit: Thesis Tribe Membership