Andrina Sol | positieve stok achter de deur voor scriptiestudenten


ScriptielokaalMijn naam is Andrina Sol. Creatieve, motiverende chaoot

Focus en planning? Ik heb er iets op gevonden

Toffe baan. Alleen nog even afstuderen.

Helaas had ik geen idee hoe ik me aan dat plan moest houden. 

 

Mijn naam is Andrina Sol. Inmiddels bied ik scriptiestudenten een stok achter de deur om succesvol af te studeren. De route naar mijn eigen diploma was er een met nogal wat vertraging.

 

Studie

De studie was geen daverend succes. Ik wisselde twee keer van opleiding voor ik met de rechtenstudie begon. Mondjesmaat haalde ik vakken, met uiteenlopende resultaten. Verder genoot ik van het studentenleven. Ik hield van uitgaan, reizen en vrijwilligerswerk.

In het vierde jaar kreeg ik een kans voor een geweldige baan. Voorwaarde: ik moest binnen een jaar afgestudeerd zijn. De relevante vakken had ik gehaald én ik maakte een plan waarmee ik ondanks wat achterstanden binnen een jaar mijn studie zou afronden.

 

Werk- en afstudeerplan

   1. alle (her)tentamens halen
   2. een maand reizen voordat het werkende leven begon
   3. starten met een parttime dienstverband
   4. in een half jaar de resterende vakken halen naast m’n baan
   5. in het volgende half jaar een scriptie afronden.

 

Focus en planning. Prachtige kwaliteiten. Van nature niet echt de mijne.

 

Pal na de tentamens zou ik in mijn eentje gaan rondtrekken in Sudan, na een kort bezoek aan Syrië en Libanon. Ik was dus vooral bezig met het regelen van een visa, vaccinaties, en bedenken wat ik mee zou nemen ofzo. Bij stap 1 van mijn plan ging het al mis. Onvoldoende voor de meeste tentamens.

 

Aan het werk

Na een fantastische reis ging ik aan de slag. Wat volgde was een periode waarin ik vooral gefocust was op m’n werk. De dagen die ik vrij had om te studeren vlogen voorbij. Meestal zonder dat ik iets aan m’n studie had gedaan.

Ik voelde me schuldig en schaamde me omdat ik me niet aan mijn belofte hield. Het liefst wilde ik dat niemand naar m’n studie vroeg. Afstuderen werd een gevecht: mezelf kwaad maken en vooruitschoppen. Zonder veel effect. Oh en hulp vragen kwam niet in me op. Ik moest het zelf doen, vond ik. Mijn begeleider zag ik één keer.

 

Stok achter de deur

Uiteindelijk ging ergens de knop om. Ik wilde pleiten bij de rechtbank, dat mocht niet zonder papiertje. Toen bleek plotseling veel mogelijk. Ik had een stok achter de deur. In korte tijd ramde ik de vakken er doorheen. ’s Avonds en in het weekend zat ik op kantoor om opdrachten te maken, tentamens voor te bereiden en m’n scriptie te schrijven.

Na 6 jaar en 7 maanden was ik eindelijk afgestudeerd. Blij natuurlijk, maar wat een struggle was dat geweest.

 

Fast foward

Een paar jaar geleden belandde ik op het hbo voor de klas. Naast de lessen die ik gaf, begeleidde ik studenten bij hun scriptie. Afstuderen aan het hbo was toch net even anders dan in ‘mijn tijd’ aan de uni. Zo moest er eerst een plan van aanpak komen, inclusief een planning.

Vaak was die planning al achterhaald nog voordat het PvA was goedgekeurd. En dat overkwam ook de studenten die voor de rest zonder problemen door de studie waren gekomen. Soms raakte ik studenten gewoon een tijd kwijt. Dan mailde, belde of appte ik om te zien hoe het ging. Niet altijd kwam daar reactie op.

Ik herkende de struggle en had tegelijk niet echt de mogelijkheid er iets aan te doen. Wat ik vooral probeerde was benaderbaar te zijn en de deur open te laten, zodat de drempel om contact op te nemen niet te hoog werd.

 

Mijn visie op afstuderen: maak het makkelijk, dan wordt het leuk.

Mijn visie op afstuderen is dat je het jezelf niet zo moeilijk hoeft te maken. De kunst is om de berg die scriptie heet, in mootjes te hakken en die stap voor stap weg te werken. En dat werkt het fijnst met een prettige stok achter de deur. Zelf doen, maar niet alleen. En bedenk: hele volksstammen zijn je voorgegaan.

Je moet het zelf doen, maar niet alleen

 

Werken met mij

Inmiddels heb ik helemaal mijn eigen draai gevonden in het begeleiden van afstudeerstudenten.

   • Ik steek positief in (en ben duidelijk)
   • Ik ben niet zo van de planning, ik zet je aan het werk
   • Ik heb een creatief snel brein, waarmee ik tot oplossingen kom die je zelf niet meteen bedenkt
   • Ik flap er van alles uit om iets uit te leggen
   • Ik zorg voor prettige omstandigheden, jij zorgt dat je er bent
Als je me zou kennen, zou je weten dat ik...

Als je me zou kennen, zou je weten dat ik...

 • met Yes-R op het podium heb gestaan
 • nooit juf wilde worden, wel meester en uiteindelijk beide werd
 • steeds een wisselende hyperfocus heb: haken, suikervrij bakken, hardlopen, fietsen, marktplaats afstruinen voor de gekste dingen etc. etc.
 • een beetje Arabisch spreek
 • ben geboren en getogen in Hazerswoude, woonde in Amersfoort, Nijmegen, Den Haag, Tirana, Nyala, El Fashir, Juba, Birmingham, Bilthoven, Zutphen, Rotterdam en Deventer
 • supergraag uit eten ga

Denk je dat ik jouw stok achter de deur kan zijn? 

Stuur een bericht. Vind ik leuk!

Je hoort van me. Binnen 48 uur. Meestal eerder.