Scriptietip | De regels van het spel - Scriptielokaal


ScriptielokaalScriptietip | De regels van het spel

Scriptietip de regels van het spel scriptielokaal.nl

De regels van het spel – doe er je voordeel mee

 

Nog de beste wensen voor 2021! Hoe ben jij het nieuwe jaar begonnen? Lekker bezig om je goede voornemens uit te voeren?
 

Wij eindigden het oude jaar thuis. Mijn bonusdochter en haar vriendje kwamen eten. De traditie is dat we op die avond de sjoelbak te voorschijn halen. Maar omdat inmiddels de halve kelder vol staat met opgeslagen spullen, was die sjoelbak niet goed bereikbaar.
 

Afijn. Het werd een potje Risk. Ken je dat spel?
 

Ik niet. Als enige aan tafel trouwens.
 

Terwijl iedereen z’n legers plaatste, luisterde ik naar de uitleg. Iets met een opdracht, en dat ik tenminste een leger moest zetten op elk van mijn landen. Ik zette snel overal iets neer, zo’n beetje 2 per land. Daarna las ik m’n opdracht: 26 landen bezetten. Jemig. Dat is gewoon de halve wereld. Dat kan toch niet???
 

Al gauw bleek mijn strategie – of eigenlijk het gebrek daar aan – te leiden tot een ramp van wereldformaat (nou ja…). Hoge ogen gooide ik sowieso niet, maar doordat m’n legers zo klein waren, had ik vaak geen schijn van kans.
 

Toen ik nog 2 landen over had, maakte iemand een opmerking naar iemand anders: waarom sla je geen beurt over, dan krijg je er een leger bij.
 

Kon dat ook? Dat deel van de instructie had ik even gemist. Ik had mezelf fanatiek vechtend in een totaal uitzichtloze situatie gebracht.
 

Vanaf dat moment heb ik elke beurt overgeslagen. Legertjes aanvullen. Bedenken hoe ik met mijn 2 landen toch nog een kans zou maken…
 

scriptietip de regels van het spel

 

Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik op dit punt had kunnen schrijven dat ik vanuit mijn underdogpositie toch nog wist te winnen. Helaas. Die climax kwam niet. Ik won nog een paar battles, maar intussen had m’n schatje al 3 continenten veroverd en daarmee kennelijk aan zijn opdracht voldaan.
 

En wat moet jij met dit verhaal?
 

Nou kijk. Stel dat je een opdracht krijgt in een spel waarvan je de regels nog niet kent. Zeg, een afstudeeropdracht. Hoe ga je dan te werk? Heb je een doordachte strategie, of ga je – zoals ik deed – random aan het werk en worstel je je als een dappere strijder voorwaarts?
 

In de praktijk zie ik vaak dat laatste. Vechten, vechten en niet opgeven. Zeker wanneer er sprake is van tijdsdruk blijkt het moeilijker om afstand te nemen en de strategie en de bijbehorende tactiek te bepalen.
 

Toch loont het om steeds de tijd te nemen om uit te vogelen 1) wat er van je verwacht wordt 2) hoe je dat gaat doen en 3) welke praktische acties je gaat inzetten.
 

Zonder te weten wat er precies verwacht wordt, loop je de kans om onhandige keuzes te maken. Als je regelmatig checkt wat de praktische acties zijn, heb je ook de mogelijkheid om afstand te nemen en een keer een beurt over te slaan. Energie opbouwen in plaats van zwaar te blijven doorploeteren. Zonder het strijdtoneel volledig te verlaten uiteraard ?
 

Misschien handig om mee te nemen bij het uitvoeren van jouw goede voornemens ?
 

Ik ben benieuwd. Wat is jouw aanpak?
 

Ken jij de regels van het spel en bouw je daar een strategie mee? Of Duik je er juist meteen fanatiek boven op?

 

 


Meer random scriptietips lezen? Bekijk ze hier.